inteligència artificial

L'1 d'agost va entrar en vigor la Llei Europea d'Intel·ligència Artificial

L’1 d’agost de 2024 va entrar en vigor la Llei Europea d’Intel·ligència Artificial, coneguda també com a AI Act, el reglament de la qual es va publicar el passat 13 de juny.

a nova legislació té com a objectiu:

  • Abordar els riscos específics creats pels usos de la IA.
  • Prohibir les pràctiques de IA que plantegin riscos inacceptables.
  • Crear una llista d’aplicacions d’alt risc.
  • Establir requisits clars per als sistemes de IA destinats a aplicacions d’alt risc.
  • Definir obligacions específiques per als desenvolupadors i proveïdors d’aplicacions de IA d’alt risc.
  • Exigir una avaluació de conformitat d’aquests sistemes abans de la seva posada en servei o comercialització.
  • Implementar mesures coercitives un cop el sistema estigui comercialitzat. Per risc inacceptable, les sancions poden arribar fins als 35 milions d’euros o el 7% de la facturació total anual mundial de l’empresa. En casos d’infraccions d’alt risc, fins a 15 milions, i en infraccions menors, fins a 2 milions.
  • Establir una estructura de governança a nivell europeu i nacional.

Aquesta normativa estableix quatre nivells de risc amb l’objectiu de garantir una IA segura i fiable:

Risc inacceptable

Inclou pràctiques com els sistemes de puntuació social o el *scraping* indiscriminat de la web, l'ús dels quals està completament prohibit.

Risc alt

Sistemes com els de reclutament o dispositius mèdics que es permeten, però han de complir requisits estrictes.

Risc limitat

Aplicacions com *chatbots* o *deep fakes* que poden simular altres persones. Aquests sistemes hauran d'informar els usuaris que estan interactuant amb una IA.

Risc mínim

IA utilitzada en jocs o filtres de correu brossa, que es poden emprar sense restriccions.

Tot i això, la llei no està exempta de polèmica. És lògic, si considerem precedents com la llei de cookies o normatives similars. De fet, Apple ja ha anunciat que, de moment, la IA que inclou en les darreres versions dels seus sistemes operatius no es desplegarà a Europa. Això genera el temor que les bones intencions de la UE acabin asfixiant la innovació. A més, cal tenir en compte que la gran majoria —si no totes— les innovacions rellevants en IA estan tenint lloc fora de les fronteres de la UE.

En qualsevol cas, caldrà seguir-ne l’evolució, ja que hi ha un període d’adaptació. Tot i que la llei entra en vigor avui, no serà plenament aplicable fins d’aquí a dos anys. Hi ha, però, algunes excepcions: les prohibicions tindran efecte en sis mesos, les normes de governança i les obligacions per als models de IA d’ús general seran aplicables en 12 mesos, i les normes per als sistemes de IA incorporats en productes regulats s’aplicaran en 36 mesos.

T’agradaria estar al dia de les darreres notícies?

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER AQUÍ