La ciberseguretat és un tema que cada cop més preocupa als individus i a les empreses. Els riscos i les amenaces cibernètiques han augmentat de manera exponencial en els últims anys, i afecten a tota mena d’organitzacions i persones, independentment de la seva grandària o sector. 

Aquests atacs poden tenir conseqüències devastadores, com ara la pèrdua de dades, l’estafa financera, el robatori d’identitat, la pèrdua de reputació i, fins i tot, la interrupció dels serveis. No obstant això, encara existeixen molts mites erronis que poden ser perjudicials per a la protecció dels recursos digitals.

En aquest article, volem desmuntar algunes de les falses creences que giren entorn la ciberseguretat.

 

La majoria de ciberdelinqüents només busquen grans empreses

La primera falsa creença és que només les grans empreses són objectiu dels ciberdelinqüents. Això és completament fals, ja que les estadístiques mostren que tota mena d’organitzacions i persones poden ser víctimes de ciberatacs. 

Espanya és el tercer país del món que rep més atacs informàtics i encara que no en siguem conscients, aquests afecten a tothom, tant el teu client o proveïdor, com el comerç on compres, com el teu familiar o amic, o bé l’empresa del teu mateix polígon. 

De fet, durant el 2021, a la província de Girona es van registrar un total de 5.600 denúncies per delictes informàtics i, només a la ciutat de Girona, 75 delictes informàtics aconsegueixen el seu objectiu, cada dia. Això posa de manifest la necessitat d’incrementar les mesures de seguretat i prevenció en línia per reduir l’impacte d’aquests tipus de delictes.

 

No tracto dades sensibles, no tinc res de valor

La segona falsa creença és que només les dades sensibles són valuoses i que si no en disposem, no tenim res a perdre. Això és erroni. Encara que no ens ho sembli, tots disposem de dades importants, i tots som objectiu pels hackers. A la dark web, per exemple, hi ha anuncis de ciberdelinqüents que venen dades de targetes de crèdit per tan sols 80 dòlars, hackejos de comptes d’Instagram per 40, o fins i tot falsificacions de documents per 25.

A més, els programes de bots automatitzats constantment realitzen batudes a internet a la recerca de noves víctimes. Encara que no sigueu coneguts, o intenteu passar desapercebuts a la xarxa, l’àmplia varietat de programaris d’activitats il·legals poden posar a prova la seguretat dels vostres equips. 

El volum de correus electrònics fraudulents de phishing que s’envien diàriament és tan elevat que és molt probable que, tard o d’hora, en rebeu un. Per tant, és crucial garantir la seguretat dels vostres equips per protegir no només les vostres dades i informació personal, sinó també la dels vostres clients.

 

Ja tinc un servei professional de manteniment informàtic que se n’ocupa

La tercera falsa creença és pensar que el nostre servei professional de manteniment informàtic és capaç d’ocupar-se de les possibles amenaces. Avui en dia, el nostre antivirus, còpies de seguretat i manteniment informàtic no són suficients. La tecnologia ha evolucionat, i també ho han fet els ciberatacs. El programari antivirus, per exemple, és un bon punt de partida de cara als equips finals. No obstant això, només protegeix un punt d’entrada. 

Per aquesta raó hem de trobar un servei de ciberseguretat que ens garanteixi la disponibilitat, integritat i confidencialitat de les nostres dades. 

 

Ja disposo d’antivirus o còpies de seguretat

La quarta falsa creença és que amb un antivirus o còpies de seguretat en fem prou. Encara que un antivirus és una eina important en la protecció contra ciberatacs, no és suficient per garantir una protecció completa. Els antivirus estan dissenyats per detectar i eliminar virus i codi maliciós coneguts, però els ciberdelinqüents utilitzen constantment noves tècniques i vulnerabilitats per infectar els sistemes, fent que els nostres sistemes quedin desprotegits. 

És important que els usuaris complementin la protecció proporcionada per un antivirus amb altres mesures de seguretat, com l’actualització regular del programari i del sistema operatiu, l’ús de contrasenyes segures i la capacitació en seguretat cibernètica per evitar caure en paranys d’enginyeria social.

 

La Ciberseguretat és una despesa cara, no una inversió

L’última falsa creença que gira entorn la ciberseguretat és que aquesta és una despesa cara i una inversió que no té retorn. Això és erroni, de fet, tota persona que considera que la ciberseguretat és una despesa i pateix d’un ciberatac, es penedeix de no haver-hi invertit. 

Tot i que els ciberatacs poden costar milions d’euros, les empreses sovint es pregunten si les inversions en ciberseguretat són realment necessàries. Moltes vegades, la importància de protegir les dades se subestima, i no es té en compte el cost que implica una violació de dades, que sovint supera els milions d’euros. A més a més, hi ha altres conseqüències greus, com la pèrdua de reputació i clients. 

 

Invertir en ciberseguretat no és una despesa, sinó una inversió necessària per protegir les empreses i evitar pèrdues importants. A Efimatica comptem amb especialistes en aquesta branca, i oferim solucions que us poden ajudar a mantenir els vostres equips i infraestructura degudament protegits. Descobreix com et podem ajudar i posa’t en contacte amb nosaltres.