Avui dia, compartim gran part de la nostra informació privada públicament online, exposant-nos a més ciberatacs potencials que mai. Si bé les amenaces cibernètiques es presenten en moltes formes, és crucial que aprenguem a identificar-les en un esforç per mitigar-les.

 

Quan rebis un correu sospitós, desfés-te d’ell

És habitual rebre correus electrònics “phishing” (de pesca) amb l’esperança de robar les nostres contrasenyes i infectar el nostre ordinador amb malware. La millor manera de protegir-nos d’aquestes amenaces és familiaritzant-nos amb algunes de les tàctiques de phishing més comunes com la mala gramàtica o ortografia, to d’urgència, enllaços dubtosos o qualsevol sol·licitud injustificada d’informació personal o transferència de diners.

Quan tinguis dubtes d’un correu, esborra’l.

 

Aconsegueix una contrasenya segura
De vegades els hackers poden forçar l’entrada al teu compte a través d’un atac de força bruta o de diccionari, i en altres poden simplement adquirir la contrasenya a través d’una violació de dades.

Bloqueja la informació d’inici de sessió amb una contrasenya segura i habilitant funcions de seguretat web addicionals, com l’autenticació doble (2FA). Afortunadament, Efimatica pot ajudar-te a fer les dues coses!

 

Desactivar funcions especials
Acostuma’t a apagar els serveis de Wi-Fi, Bluetooth, càmera i localització en els teus dispositius; aquestes funcions poden ser una porta oberta per als hackers que busquen envair la teva privacitat. Pot sonar descoratjador, però comprovar la configuració de tant en tant podria acabar evitant la pèrdua de totes les teves dades personals o la detecció d’un virus.

 

Anar d’incògnit
Si no estàs segur de l’autenticitat del lloc web que estàs a punt de navegar, assegura’t d’utilitzar el mode privat del navegador d’internet. Anant d’incògnit no emmagatzem l’historial de navegació ni les cookies, el que significa que molta menys informació podria ser registrada i emmagatzemada. Aquesta tàctica és especialment aconsellable si utilitzes sovint les xarxes públiques de Wi-Fi cafès o hotels.

 

Per resumir

Internet és gairebé indispensable per a tothom, però hem de ser conscients que conté tota mena de malware i riscos per a la nostra privacitat. El secret per utilitzar-lo amb seguretat és estar un pas per davant de les amenaces. És per això que alguns bons hàbits, una dosi de sentit comú i, per descomptat, un gran administrador de contrasenyes, poden contribuir a mantenir la seguretat a la xarxa.