El tipus de bateria que avui dia fan servir els smartphones, tauletes i portàtils són de d’ió liti (Li-ion) i duren aproximadament entre uns dos i cinc anys. No obstant, pel que fa el manteniment i allargament de la vida útil hi ha algunes confusions degut al record de les seves predecessores, les bateries de níquel. Aquí trobaràs una llista sobre com tenir cura de les bateries que utilitzem actualment.

1- Quan és el moment de carregar la bateria?

Quan estigui a un 30-40%. No s’ha de deixar mai la bateria descarregada, a no ser que es volgués desar i inutilitzar-la durant un període llarg. Llavor caldria deixar-la a un 50%. Hi ha la creença que cal deixar-la esgotar perquè si no es produeix el que amb les bateries de níquel s’anomenava l’”efecte memòria” (tot allò que no s’havia descarregat es perdia de capacitat) a dia d’avui, amo Li-ion, això no passa.

2 – Cal carregar-la al 100%?

No. El millor és deixa-la al 90%. No és recomanable deixar-la carregar més del 90% perquè un cop arriba més del 100% es comencen a produir “mini cicles” de carrega i la conseqüència és l’escurçament de la vida útil.

3 – Quan s’han de descarregar del tot?

De tant en tant. Es recomana fer-ho un cop al mes, tot i que va en funció del seu ús. A les bateries de Li-ion se les anomena “intel·ligents” perquè incorporen uns circuits electrònics que permeten veure la càrrega o descàrrega de bateria. Buidant-la es calibren els circuits interns.

4 – El carregador influencia?

Sí. Ja que utilitzar un carregador inadequat farà malbé la bateria i fins i tot por arribar a provocar un incendi. Sempre s’ha d’utilitzar el carregador indicat pel producte. Això no significa que haig de ser la mateixa marca, però sí que ha de complir amb les els requeriments elèctrics del dispositiu.

5 – Com haig de fer la primera carrega d’una bateria nova?

La primera càrrega és com qualsevol. S’han de seguir les indicacions explicades. Si està a un 30-40% o menys es pot carregar fins a 90%.

6 – Què s’ha de fer si es vol guardar la bateria deixant-la d’utilitzar durant força temps?

Deixar-las carregada al 50% i a una temperatura de 15ºC. Les altes temperatures danyen la bateria per a temps inactius perllongats.