Introducció

Amb l’avenç de les noves tecnologies arriben també reptes a superar i noves oportunitats per aprofitar. En aquest article us presentem un cas d’èxit on gràcies a l’ús de les noves tecnologies hem aconseguit solucionar un problema molt important pel client.

Medplaya és una cadena d’hotels present arreu dels llocs més populars del Mediterrani. Actualment compten amb 16 hotels operatius i durant els més de 50 anys des de la seva creació s’han convertit en un dels grups hotelers punters del turisme familiar al Mediterrani.

 

Problema

La irrupció al sector turístic dels intermediaris online han suposat un canvi de paradigma important. D’una banda, compten amb una gran capacitat de captació de clients, la qual cosa els converteix en una nova font d’ingressos pels hotels i allotjaments. D’altra banda, aquests intermediaris s’emporten una comissió per cada venda,i per tant, redueixen el marge de benefici en comparació amb una reserva directa.

A més a més, per tal d’atreure més clients, aquestes plataformes ofereixen la cancel·lació gratuïta de la reserva. Això s’ha convertit en un important problema pel sector hoteler, ja que és possible que una reserva es cancel·li a l’últim moment i resulti en habitacions buides tot i haver-hi demanda.

 

Solució

Fins ara la solució habitual era recórrer a l’overbooking, basant-se en estimacions i històrics d’altres anys o hotels.

En el cas de Medplaya, des d’Efimàtica hem impulsat un sistema de predicció de cancel·lacions de reserves en col·laboració amb l’empresa CleverData.

Es tracta d’un sistema pioner en el sector hoteler que utilitza Intel·ligència Artificial per recollir i analitzar diverses dades per tal de predir les reserves més propenses a ser cancel·lades. La predicció ve acompanyada d’un percentatge de probabilitat, la qual cosa facilita la presa de decisions per part dels hotels i allotjaments.

Conèixer amb antelació quines reserves seran cancel·lades augmenta l’eficàcia del sistema de reserves, ja que permet ajustar l’oferta d’habitacions reduint considerablement el risc d’overbooking i els costos que això comporta.

Els resultats parlen per si mateixos; des de la implantació d’aquesta solució, MedPlaya ha incrementat la capacitat de retenció de clients un 16%. Aquests clients han incrementat fins a un 47% la seva facturació total, resultant en un increment del Customer Lifetime Value del 70%.

Gràcies a aquest sistema Medplaya va ser guardonat amb el premi de la Innovació Turística a la fira Fitur 2019.
Des d’Efimàtica seguim treballant constantment per oferir les millors solucions tecnològiques als nostres clients, i concretament al sector turístic.