“El seu fill li ensenya la seva col·lecció de papallones, incloent-hi el pot per matar-les. Com reacciones?” Aquesta és una de les preguntes que inclou el test de Voight-Kampff dintre de la famosa novel·la Somien els androides amb ovelles elèctriques? de Philip K. Dick. Aquesta prova està dissenyada per desencadenar una resposta emocional quan el subjecte és humà i una falta d’empatia quan és un androide.

Deixant de banda la ficció, tal com vam veure fa un parell de setmanes, la IA emocional és actualment una de les últimes fronteres dintre del món de la computació. Cada dia és més sofisticada i pretén dotar els nostres dispositius d’una part emocional per aconseguir relacions molt més naturals entre els humans. Amb qüestió de pocs anys, tots el smartphones de gama mitja i alta comptaran amb aquesta tecnologia i per aquest motiu, avui volem aprofundir i veure més detalladament alguns dels usos potencials que tindrà:

A través de càmeres es podran captar canvis en els nostres gestos o expressions facials i amb micròfons percebre variacions en el to de veu o de volum. D’aquesta manera els dispositius podran identificar el nostre estat d’ànim i per exemple, filtrar notícies de manera que les més negatives quedin amagades quan detecti que estem passant per un mal moment. Recomanar-nos una cançó que ens agrada o suggerir-nos trucar algú proper, seran algunes de les accions programades en el nostre smartphone per tal de fer-nos sentir més bé. Més enllà de les emocions, també podran reconèixer estats físics gràcies a dispositius com els eye-trackers que recullen informació a partir de la dilatació i el seguiment de les pupil·les. En moments de fatiga o cansament, ens recomanarà parar quan estiguem conduint. A partir d’aquesta gran base de dades que el nostre telèfon mòbil anirà creant, podrà reconèixer el seu propietari, de manera que les contrasenyes quedaran totalment obsoletes i substituïdes pels nostres patrons de comportament. La nostra manera de caminar o la pressió que exercim sobre la pantalla, és un distintiu personal de cadascú i el nostre smartphone ho podrà utilitzar per identificar-nos.

Amb el pas del temps la IA emocional arribarà a moltes altres branques com el món dels videojocs, la publicitat i a les pel·lícules, adaptant l’argument en funció de l’estat emocional de l’observador. Tot plegat, sembla que arribarà amb qüestió de pocs anys i passarà a ser una tecnologia molt present entre les nostres vides i entre els androides.