Les dones són en moltes ocasions una minoria tan reduïda dins de la indústria informàtica que adquireixen la categoria d’excepció. Però la veritat és que la informàtica també és cosa de dones. Durant el desenvolupament d’aquesta ciència, han estat moltes les que han jugat un paper crucial, marcant el camí que altres han anat seguint durant dècades.

 

 Ada Lovelace, la primera programadora (1815-1852)

Amant de les matemàtiques i de les ciències, va treballar amb CharlesBabbage, pare dels ordinadors. Com consta a les seves notes, va descriure un llenguatge de programació i les seves aportacions van marcar precedents dins de la informàtica.

 

Hedy Lamarr, precursora del wifi i el bluetooth

La que va ser una de les dones més seductores de la gran pantalla a Hollywood, va ajudar a inventar la tecnologia en la què es basa el wifi modern. Patentant una primera versió de comunicació d’espectre eixamplat, part de la base de tecnologies sense fils com el Bluetooth i el Wi-Fi.

 

Grace Murray Hopper, desenvolupadora del primer compilador

És considerada com la precursora del llenguatge COBOL, un llenguatge de programació universal i inèdit en aquella època capaç de ser utilitzat per qualsevol ordinador. Científica matemàtica i militar amb grau d’almirall de l’exèrcit nord-americà, va ser molt influent entre les Forces Armades i en moltes empreses, dominades per homes.

 

Jude Milhon, hacker, programadora i feminista

Jude Milhon va ser una famosa hacker i defensora de la privacitat digital a través d’una associació creada per ella mateixa amb el nom de cypherpunk. Durant una època on els ordinadors i l’Internet, eren propietat dels militars dels Estats Units i un reduït nombre d’universitats.