Aquest cap de setmana arriba el III Festival de Mapping de Girona i amb ell artistes de renom mundial acudiran a la tercera cita consecutiva amb el concurs que se celebra a la capital gironina.

Què és el mapping i per a què serveix?

El mapping és la projecció d’imatges lluminoses sobre una superfície de manera que es genera una impressió/il·lusió que pot, des d’explicar a una història, fins a ser una creació en directe en funció del so ambient que hi hagi -al més pur estil surrealista d’art automàtic com feia André Bretón-, també ho feia Batman quan projectava la seva icona sobre el núvols, i també ho és la projecció d’un logo en una paret o producte.

Actualment la tecnologia permet generar imatges que poden teletransportar al públic a altres mons i que en funció de la precisió i sofisticació de la tècnica poden generar efectes visuals realment sorprenents, com seria el cas del mapping arquitectònic. Els vessants principals del mapping són tres: la narració, l’art i les aplicacions comercials.

Narració

La literatura, oral o escrita, el cinema, l’òpera, el teatre, entre d’altres, són arts que es basen en la narració d’una història. El mapping aplica aquest mateix criteri i ho plasma audiovisualment (sovint el mapping s’ajuda d’efectes sonors).

El 2015 es va utilitzar el mapping per explicar la història de la Casa Batlló i l’imaginari Gaudinià.

Art

En el vessant artística els autors d’una obra de mapping exploren els recursos tècnics que els ofereix la projecció de llums per transmetre un missatge estètic tant en la seva faceta de bellesa com en la percepció i colpiment que en pugui tenir l’audiència.

Els germans Roca en el seu projecte “El Somni” utilitzen el mapping per portar, encara més enllà, els sentits i l’experiència gastronòmica.

Aplicacions comercials

Finalment, l’aplicació comercial que té el mapping se sol veure en productes audiovisuals com publicitat o videoclips. Tant pot ser una utilització senzilla com la projecció d’una marca com veritables obres complexes amb la mateixa finalitat.

Aquest anunci de la Play Station vol exemplificar la capacitat que té la consola per teletransportar-te a altres mons.

Festival Internacional de Mapping de Girona

Del 22 al 24 de juliol tindrà lloc el Festival Internacional de Mapping de Girona. Durant aquest cap de setmana hi haurà un concurs amb més de 120 participants de tot el món en les categories: professional, amateur, mircomapping, educativa i instant. També hi haurà la Ruta de la Llum que permetrà veure racons de la ciutat i edificis emblemàtics vestits amb llum i colors. També durant aquests dies hi haurà tallers i espais de reflexió dins el marc del Congrés. Finalment, hi haurà espai per la música deejay, un gènere musical que sol anar de la mà del Mapping.

Trobareu més informació del FIMG aquí.

Font de la imatge: Facebook FIMG