Una de les imatges que ens vénen al cap quan pensem en el futur són cotxes voladors autonòms que ciruclen en perfecta fluïdesa. Malgrat encara no tinguem a l’abast cotxes que volin sí que cada dia tenim més a prop els cotxes que es condueixen sols i que faran del trànsit un moviment fluït i segur. A continuació us expliquem quin és l’estat en què es troben en l’actualitat cotxes autònoms.

Google Car

prototype google car cotxe automatic auto conduit

El cotxe de Google (Google Car) és un dels més populars. L’empresa informàtica va ser de les primeres en començar a crear-los i, per tant, va ser una de les primeres en tenir diverses patents. El cotxe automàtic de Google treballava sobretot amb sensors i localitzadors: per una banda amb GPS i altres mecanismes per saber on es troba en cada moment i saber on dirigir-se. També utilitza sensors per detectar objectes a l’entorn, la seva mida i els patrons de moviment, a fi de classificar-los i poder preveure i reaccionar pertinentment.

Des del 2009 ja hi ha prototips voltant pel món, aquests han estat dissenyats amb formes corbes per no molestar els sensors i sense pedals ni volants, segons els creadors amb aquest cotxe viatges i et mous, no el condueixes. De fet, en tots aquests anys no ha tingut cap accident fins al febrer del 2016, on va topar amb un autobús quan volia girar per agafar un carrer. No va ser un accident greu perquè l’autobús viatjava a 25km/h i el Google Car a 3km/h. Segons Google el que va fallar és un element que també fallen els humans que és amb la negociació i suposició, tanmateix la companyia ja ha dit que milloraran el sistema de cotxe fent-los més previngut davant de vehicles grans.

Model-S Tesla

tesla inside

Una de les empreses que més està invertint i avançant en aquest aspecte és Tesla que ja fa temps que va treure el seu cotxe de conducció automàtica comercial Model-S. Aquest cotxe permet la conducció automàtica (pilot automàtic) i la conducció humana a diferència del Google Car. Com a curiositat, aquest model de cotxe té un sistema de defensa d’armes biològiques, doncs si es detecta una amenaça, es pot activar aquest sistema per crear pressió positiva i protegir els ocupants.

Recentment hi ha hagut el primer accident mortal del qual encara se n’estan investigant les causes. No obstant val a dir que d’accidents amb cotxe automàtic és molt menor que la de cotxes pilotats per persones, mentre els primers tenen un accident cada 209 milions de quilòmetres, els segons els tenen cada 96 milions. Per tant, tot i que probablement es pot millorar semblen més segurs que els cotxes convencionals.

Nissan i Ford

En el cas de Nissan, la seva idea no és només crear cotxes que es condueixin sols de manera intel·ligent, sinó que alhora interactuïn amb la resta d’agents de la circulació, com vianants, ciclistes i altres cotxes. Emetent llums i altres senyals. L’empesa espera poder treure el primer cotxe el 2020.

Ford per la seva banda està dedicant esforços per fer cotxes que tot i tenir tot el sistema electrònic pugui tenir una part mecànica que permeti actuar en cas de necessitat.

Toyota

Toyota ja va participar en la creació del prototip del Google Car, per això, un cop Google ha creat el seu propi cotxe, Toyota també ha avançat en la fabricació de cotxes autonòms. L’empresa està en procés de creació del “Guardian Angel” (àngel de guarda) que igual que Ford vol que el passatger pugui prendre el control del cotxe quan ho cregui necessari.

MIT (nuTonomy)

nutonomy

El MIT ha creat un cotxe (que de moment funciona com a taxi a Singapur) que vol competir amb els altres cotxes mencionats. Es vol diferenciar d’ells pel que fa software de presa de decisions. Si bé Google i Tesla es basen en sensors, nuTonomy es basa de manera important en la jerarquització de normes.

En general veiem que les marques que provenen del sector de l’automòbil els costa més pensar en cotxes completament autònoms, i les empreses més tecnològiques aposten i fan esforços per aconseguir-ho. Arribar al punt que els cotxes puguin pensar com persones és un horitzó molt llunyà, de fet, un propòsit que té aquesta tecnologia no és conduir igual que els humans, sinó fer-ho de manera més segura.