Tot i que el seu nom tècnic és Project VoCo, ja és conegut popularment com el Photoshop de la veu. Com ja podeu suposar, aquesta aplicació que està desenvolupant Adobe, en lloc d’utilitzar-se per editar fotografies tindrà la finalitat d’editar fitxers sonors i d’àudio. Fa uns mesos ens van arribar les primeres informacions d’aquesta utilitat, però a l’exposició Adobe MAX, el gegant ha presentat una demo d’aquesta eina i els resultats han sorprès bastant.

Com ja sabeu els que heu utilitzat el Photoshop alguna vegada, entre les múltiples opcions que ofereix hi trobem la possibilitat de generar continguts similars i relacionats amb el document amb el qual estem treballant. Inspirant-se en aquesta funció, el Project VoCo permet inserir determinades paraules dins d’un discurs o declaració de forma que no sigui percebuda la manipulació, mantenint el to i el timbre de veu.

Per a fer-ho, l’eina està programada amb algoritmes que descomponen i reconeixen la parla humana, de forma que poden imitar-la. Segons expliquen des d’Adobe, es necessiten uns 20 minuts de conversació gravada per aprendre les particularitats de cada veu. Fins ara, el software ha aconseguit detectar i distingir entre fonemes.

El Project VoCo està sent desenvolupat per Adobe Research i la Universitat de Princeton, i ja ha plantejat dilemes ètics i legals, ja que depenent de l’ús que es faci de les declaracions fictícies es poden causar grans problemes.