És probable que hagis estat parlant sobre alguna marca o producte amb els teus amics i al cap de poc, t’apareix un anunci relacionat a les teves xarxes socials. Casualitat?
La revolució tecnològica ha canviat per complet la relació que tenim amb el nostre smartphone, passant de ser un objecte merament per fer trucades o enviar missatges a utilitzar-lo per gairebé tot: com a eina de treball, com a dispositiu d’oci i com la millor solució per estar connectat amb la resta del món. De fet les trucades de veu han passat a un últim pla. Amb aquest panorama, no és d’estranyar que el seu interior guardin informació molt valuosa o directament tota la nostra vida i les empreses ho saben.
Si et sembla una teoria conspiratòria, només has d’entrar aquest enllaç on veuràs tota la informació que Google recopila sobre tu, des de les teves recerques, llocs on has estat, fins a fragments de converses que ha anat gravant. Moltes semblen cacofonies dignes de Cuarto Milenio però hi ha d’altres que són molt clares fins al punt que Google les ha pogut transcriure.
Fins aquí, en qualsevol cas, parlem d’un ús legítim. Google ens va demanar permís per gravar-nos quan vam començar a utilitzar el seu assistent i, a més, ens ofereix la possibilitat d’esborrar les nostres interaccions. Però és possible que Google o altres grans empreses com Facebook puguin estar abusant d’aquest permís per anar més enllà i espiar-nos a través del micròfon del mòbil?
Com vam veure fa unes setmanes en el cas de Facebook i Cambridge Analytica, les nostres dades personals són menys privades del que ens agradaria i el control sobre ells és escàs. Probablement és el preu que paguem als gegants tecnològics com Google, Facebook, WhatsApp o Instagram per utilitzar els seus serveis de manera gratuïta. A través dels micròfons no només el que diem els hi pot ser útil, el soroll de l’ambient on ens trobem determina si estem al carrer, veient la televisió o cuinant i de la mateixa manera saber quantes persones estan amb nosaltres. D’aquesta manera és fàcil crear un patró de comportament i etiquetar-nos en funció dels nostres hàbits i gustos amb finalitats publicitaries. Per tant, que a les nostres xarxes aparegui publicitat relacionada amb converses que hem tingut a curt termini, ja no sona tan desgavellat.
Què podem fer els usuaris per evitar-ho? Principalment revisar quin tipus de permís li has atorgat a cada aplicació i tenir sempre actualitzat el teu smartphone. No oblidis que el teu mòbil maneja molta més informació de tu del que penses.