Sempre hem sentit a dir que els buscadors de vols apugen el preu expressament d’una reserva quan detecten que una persona busca un mateix vol en un interval de temps curt. Per aquest motiu, s’ha anat estenent el mite que la solució per combatre-ho és fer la recerca de la reserva mitjançant una finestra d’incògnit del navegador, un fet que ha quedat totalment desmentit.

Com és que el preu canvia d’una reserva a una altra?

Quan fem una recerca a una web d’una aerolínia, acostuma a guardar el teu registre de passatger (passenger name record o PNR) per reservar-nos el nostre seient mentre ens decidim si el comprem o no. D’aquesta manera, evita que quan acabis el procés de configuració de la compra et quedis sense seient.

La peça clau de tot plegat és aquest PNR que es genera quan fem una recerca. Aquestes reserves invisibles poden trigar uns minuts a destruir-se quan cancel·les un procés de reserva. El temps depèn de cada aerolínia, i és per això que si entrem immediatament després, el preu pot haver variat. Això vol dir que si fem una consulta en una web de vols, és possible que si tornem a buscar immediatament després, encara conservi el PNR d’abans, fent com si hi hagués una plaça menys la qual cosa pot repercutir directament en el preu final. Així doncs, fins que la web no destrueix el PNR, el preu no torna a baixar.

Hi ha altres factors que poden alterar el preu com alguns paràmetres com és el lloc des d’on es realitza la reserva o quines accions hem fet prèviament abans de buscar. Algunes companyies configuren uns patrons previs ocults, i si els usuaris els compleixen, és possible que obtinguin una promoció per al seu vol. A més, també pot haver-hi altres factors com les promocions individuals de determinades webs amb certes aerolínies.

Per tant el procés pel qual els preus poden variar és molt més complex del que ens pensem, ja que aquesta variació dependrà de moltíssims factors.