Fidel a la seva tradició, Google ha seguit l’abecedari i les postres per batejar la versió anual del seu sistema operatiu i, com era d’esperar, l’agost ha estat el mes escollit per donar a conèixer el nom complet de la qual fins ara coneixíem com “Android P “. Després d’una sèrie de betes i informació sobre el que podríem anar veient, Google anuncia oficialment l’arribada d’Android Pie (pastís en anglès).

Encara amb el seu nom preliminar, la versió del sistema va ser presentada en l’última edició del Google I/O, la conferència per a desenvolupadors que cada any organitzen els de Mountain View. Aquí van explicar algunes de les novetats, centrades en l’actualització de la interfície, la integració de la intel·ligència artificial i alguns altres aspectes que avui la companyia aclareix i presenta ja amb el nom complet.
Intel·ligència artificial perquè el nostre dispositiu ens conegui millor

Una de les principals novetats és la forta presència de IA que pretén aprendre dels hàbits de l’usuari per així poder gestionar de manera més optima les tasques com; contribuir a fer més efectiva la desconnexió amb el terminal en acabar el dia o amb un millor control del consum gràcies a priorització de la bateria per aquelles apps que l’usuari utilitzi més. Paral·lelament l’ajustament automàtic de la brillantor també serà més eficient, ja que el sistema “aprèn” de les nostres preferències.

D’altra banda està l’app Actions, que serà la que s’encarregui de preveure el nostre ús segonsl els nostres hàbits. És a dir, que depenent de la nostra rutina d’ús i el context, el sistema suggerirà una sèrie d’accions i apps que segons ell seran les que més puguin venir-nos de gust fer servir a continuació, com mostrar-nos l’app de trucades o una de reproducció multimèdia en connectar els auriculars.

L’altra gran innovació és Slices, que posa en primer pla parts de la interfície d’usuari d’una aplicació sense necessitat que el propietari obri el programa. Per exemple, a l’introduir el nom d’una aplicació de taxi a la barra de cerca, es pot obtenir informació sobre la distància al cotxe més proper del servei i el temps que trigaria a portar l’usuari a casa. No obstant això, aquesta instal·lació no es posarà en funcionament fins a finals d’aquest any.

battery-brightness.gif

 

Digital Wellbeing per controlar el temps que gastem amb el mòbil

El nou sistema també incorpora eines de “benestar digital” com a resposta a la crítica que els dispositius intel·ligents poden ser “addictius” i perjudicials per als nostres patrons de son. Amb un panell de control que mostra quant temps passem davant de la pantalla, quines aplicacions fem servir i limitant el temps d’ús d’una aplicació específica, el nou sistema pretén que l’usuari sigui conscient de la seva activitat. Apple té alguna cosa similar per iOS12, i en els últims dies Facebook i Instagram van sumar controls per mesurar el temps invertit en aquestes xarxes socials.

 

Adéu als clàssics tres botons geomètrics 

Mantenint només el triangle per tornar enrere, la nova interface elimina els altres dos botons restants per un únic botó que detectarà els gestos i moviments sobre la pantalla per anar a l’inici o veure les últimes aplicacions usades.

 

See you in autumn

La versió beta segueix estant disponible per a telèfons Pixel que ja tinguin instal·lada la versió 9 d’Android, esperant la versió pública i definitiva per a aquesta tardor.

Els telèfons que no són Pixel també podran provar aquesta beta, encara que no la rebran ja com aquests, i segons Google també estan col·laborant amb Essential, Huawei, HMD Global, OnePlus, Oppo, Razer, Samsung, Sony Mobile, Transsion, Viu i Xiaomi per incorporar aquesta versió en dispositius tant nous com ja existents a finals de tardor.