Des que Internet es va democratitzar que l’usuari ha intentat aturar el bombardeig indiscriminat d’anuncis. Amb el temps hem vist desenvolupar extensions per als navegadors que bloquegen aquest tipus d’anuncis.

Recentment hi ha hagut rebombori amb els anuncis i els bloquejadors d’aquests degut  a l’incorporació al Apple Store d’apps que bloquegen anuncis invasius i molestos, és el cas de Crystal.

Aquí podeu veure un vídeo que mostra la diferència en l’experiència de l’usuari amb la app Crystal per a iOS 9

D’altra banda, cal tenir en compte que el finançament de moltes empreses a la xarxa és gràcies a la monetització de la navegació, és a dir, animant a l’usuari que cliqui sobre un anunci/enllaç. Hem de pensar que quan utilitzem Internet no paguem res  (més enllà de la quota a l’operadora en qüestió i l’electricitat que necessita el dispositiu per a funcionar).  Us imagineu pagar per a cada web, o per a cada clic?

La pregunta és per tant, qui paga tot això? Hi ha casos, com el de Wikipedia on funciona a través de donacions. Tanmateix, tècnicament de tant en tant sí que hi ha un “anunci”. Podem veure un baner on es demana si es vol fer una donació a la web perquè continuï funcionant sense rendir comptes a l’anunciant.

Baner Wikipedia

Com a consumidors ens ha d’arribar informació i però per això hem de deixar que ens arribi.  De fet, existeix una plataforma dels principals actors en la publicitat digital, el IAB, que intenta que aquest sector tiri endavant, pensant entratègies i maneres de poder realitzar la seva feina.

La clau per tant, està en saber dirigir millor els anuncis i que aquests siguin el menys molestos possibles. Queda molt per descobrir i millorar, no obstant cada vegada més, internet dóna millors opcions perquè algun dia pugui ser així.