El 2020 ha sigut un any sense precedents que ha canviat dràsticament totes i cada una de les esferes de la societat, en especial la indústria de la tecnologia. La Covid-19 ha accelerat la transformació digital a un ritme vertiginós i continua remodelant permanentment el món a mesura que continua desenvolupant-se. La seva arribada ha fet que les empreses hagin hagut de prendre mesures cap a la digitalització per poder seguir oferint els seus serveis, i es preveu que els innovadors seguiran apuntant per solucions d’aquest mena en el futur immediat. A continuació us expliquem algunes de les tendències tecnològiques del 2021.

 

Innovacions inspirades en la situació actual

Arran de la Covid-19 i del confinament, s’han començat a utilitzar una sèrie d’eines i aparells que fins ara no es feien servir amb tal magnitud, es tracta de les càmeres web i dels programes de videoconferències grupals, com ara el Google Meet o el Zoom.

El confinament va fer que la gent busqués formes de reconnectar-se i fer vida ‘normal’ des de casa, per aquesta raó es van haver de buscar serveis que ho permetessin. A causa d’això, tant Google Meet com Zoom han ampliat i millorat les prestacions de les seves plataformes i s’han adaptat a les necessitats dels seus usuaris. D’altra banda, empreses com Samsung han anunciat que milloraran la gravació i les trucades de vídeo de les seves pròximes entregues de telèfons intel·ligents, i es preveu que els fabricants d’ordinadors portàtils faran el mateix i, finalment, abandonaran les seves càmeres web de poca resolució.

 

Els portàtils del futur

A causa del teletreball i les classes en línia la nostra confiança cap als portàtils ha estimulat considerablement la demanda que la categoria no veia en anys. Empreses com Apple han decidit aprofitar la situació i fer una passa endavant llançant al mercat els millors portàtils que han fet fins al moment. Els nous MacBook Air i MacBook Pro han abandonat Intel, i l’han substituït per xips M1 creats per la mateixa marca americana, aconseguint unes computadores silencioses, potents, eficients i amb una bateria que dura fins a 20 hores sense càrrega.

Apple, a més a més, també preveu llançar un nou iMac i productes nous de cada línia. I no serà una sorpresa quan més gegants tecnològics, inclosos Amazon i Microsoft, adoptin els seus propis xips personalitzats.

 

Hollywood a casa

Moltes de les pel·lícules d’aquest any arriben a les sales d’estar alhora que als cinemes. A l’abril, Universal Pictures va convertir “Trolls World Tour” en un lloguer en línia i, inesperadament, va batre rècords digitals, acumulant 100 milions de dòlars a través de plataformes com Apple TV. Seguidament, Disney va fer una gran aposta per “Mulan”, llançant el títol al servei de transmissió Disney+ de la companyia per 30 dòlars addicionals. Netflix fa temps que s’adhereix a aquest model i, ara, Hollywood s’està posant al dia, més per necessitat que per desig.

 

Realitat: assistida, no augmentada

Facebook ha declarat que llançarà ulleres intel·ligents el 2021, i seran Ray-Bans. El director executiu de Facebook, Mark Zuckerberg, va dir al setembre que aquestes ulleres serien “el següent pas en el camí cap a la realitat augmentada”. No està clar quines funcions tindrà, però Facebook ha confirmat que el dispositiu no es classificarà com a dispositiu AR i que no tindrà cap pantalla integrada. Això suggereix que poden estar més a prop d’alguns aparells com Snap Spectacles o potser Echo Frames d’Amazon.

 

Tecnologia anticovid

La urgència de la pandèmia també ha introduït una nova tendència d’innovacions tecnològiques a la fira Consumer Electronics Show (CES), l’aparador més gran mundialment de noves tecnologies de consum. Les tecnologies anti-COVID-19 no s’engloben dins d’una línia definida, sinó que formen un conjunt summament heterogeni de propostes destinades a lluitar contra la propagació de virus o bé a facilitar la vida dels ciutadans en temps de pandèmia. Aquestes són dispositius vestibles (wearables) i de telemedicina, mascaretes intel·ligents que envien dades a un telèfon intel·ligent sobre la respiració i la qualitat de l’aire, escàners de temperatura corporal, minipurificadors d’aire portàtils per mesurar paràmetres de salut amb una imatge de la cara, etc.