En les últimes setmanes hem sentit molt a parlar sobre el ransomware WannaCry, que va començar amb un atac inicial a Telefónica però que es va anar extenent fins arribar a infectar fins a 1.200 dispositius a Espanya. Passada la frontera les dades no són gens menyspreables: el virus va estar present a 179 països diferents i en més de 230.000 dispositius.
Com ja us hem explicat anteriorment, aquest tipus d’atacs busquen aconseguir diners a canvi d’una contrassenya per recuperar les dades de l’ordinador, que han estat encriptades pels hackers. El rescat de WannaCry era inicialment de 300 dòlars per dispositiu, que posteriorment va augmentar als 600 dòlars que s’havien de pagar en bitcoins.
Encara que sempre es recomana no pagar en aquests casos, donat que encara que paguem ningú ens assegura recuperar els fitxers encriptats, els comptes associats a WannaCry han recaudat més de 100.000 dòlars, i encara cap empresa ha recuperat les seves dades després de pagar.
Ara, que han passat uns dies des de l’atac, és el moment d’analitzar les dades: segons Kasperky Lab, Windows 7 és el sistema operatiu més infectat, acaparant un 98,35% de les infeccions. La resta d’infectats són dispositius Windows XP i Windows 10. La solució per evitar aquests atacs és mantenir l’ordinador sempre actualitzat i vigilar sempre els correus sospitosos que rebem.
Davant de la sospita de qualsevol atac o de la necessitat de prevenció, des d’Efimatica us podem ajudar per intentar que aquests problemes no us afectin i que les vostres dades es mantinguin segures i intactes.