Des de fa temps, les impressores 3D han agafat molts anomenada. Tothom en parla. A vegades, però, costa imaginar per a què serveixen o quin potencial tenen. En aquest article us en fem cinc cèntims.

La història d’aquesta tecnologia es remunta als anys 80 quan l’enginyer Chuck Hull va inventar la estereolitografia, és a dir, un dels sistemes més populars en impressions 3D. Des de llavors, la tecnologia ha avançat molt i hi ha molts més sistemes que la estereolitografia per crear en 3D. Però l’essència continua essent la mateixa: donar unes directrius a una màquina, que aquesta comenci a treballar sobre uns materials i que en surti un resultat nou.

Les finalitats per a treballar amb impressores 3D poden ser vàries.

1 – Fabricació de pròtesis a mida de manera ràpida.

Les protèsis són addicions al cos humà. El cos humà tot varia d’una persona a una altra, i fins i tot varia amb el pas del temps en la mateixa persona. La possibilitat de crear pròtesis adaptades al cos de manera ràpida i òptima amb una impressora 3D ha fet abaratir els costos de fabricació. Actualment, aquelles pròtesis que eren dificil d’aconseguir i d’adquirir, estan a l’abast de molta més població.

2 – Impressió de menjar:

En un primer moment pot sembla una mica absurd pensar que una màquina que necessita que vagis a comparar el ingredients, posar-los i que només et fan productes crus que després s’han de cuinar, no varia molt del que implicaria fer-ho un mateix. Però en aquesta societat, el temps és un bé escàs, que la màquina fabriqui els aliments que mentre fas una altra feina, vindria a ser el que va ser les rentadores per les nostres àvies: un estalvi de temps increïble. A més a més, el fet d’haver de posar tu mateix els ingredients t’assegura que hi ha menys additius que en un producte comprat o processat.

Aquí hi ha una impressora que ja funciona amb càpsules de menjar:

I aquí una altra on el menjar l’has de posar tu mateix:

3 – Bioimpressió:

Un dels camps més interessants on s’està avançant és en el camp de la medicina i la impressió amb teixits vius. Actualment ja es pot imprimir teixit orgànic com ara cartílag, estructures d’ossos i musculars. De fet, no fa massa temps, va sortir la notícia on deia que s’ha aconseguit implantar orelles impresses a ratolins sense que creïn rebuig.

Imprimen-en-3D-hueso-cartilago-y-musculo-humano-a-tamano-real_image_380--620x349

Aquí hi ha l’article que en parla: “Desarrollan una impresora capaz fabricar una oreja que funciona

4 – Productes de consum diversos: vehícles, calçat, robat, mobles i joguines

Pràcticament tot el que signifiqui modelar, teixir mecànicament o acoblar és apte per a ser fabricat per màquines 3D. Ja hi ha diversos exemples en béns de consum. Aquí sota us posem alguns vídeos per veure com ho fan.

Cotxes:

Sabates (la sola de les noves New Balance)

Decoració pels mobles d’Ikea

5 – Impressió de circuits electrònics

Hi ha impressores 3D que pots programar perquè imprimeixen deixant espais de temps per col·locar-hi circuits o que, fins i tot, imprimeixen amb material conductor. Això permet construir màquines tancades que contenen circuits a l’interior.

També hi ha impressores que poden imprimir circuits electrònics per a crear plaques, és a dir, ambdós peces poden ser construïdes a partir d’impressió 3D des de casa, i l’usuari l’única cosa que ha de fer és dissenyar i acoblar.

6 – Impressió de peces industrials i peces úniques

A vegades la construcció de peces concertes i úniques pot ser molt cara, ja que els costos baixen a mesura que es produeix més, per això les impressores 3D han economitzat molt aquest procés. Així com amb la creació de peces de substitució.

Actualment les impressores 3D (tot i ser tecnologia puntera) estan en un estat encara molt prematur. El que ja es pot entreveure és que tenen un gran potencial en tots els camps, i qui sap, potser un dia els coneixements per a fer servir una impressorsa seran tan simples i el preu serà tan econòmic que tots en tindrem una…