“Amb l’End-to-end encryption els missatges viatgen xifrats d’emissor a receptor i no hi ha cap punt intermedi on es desxifrin posant en perill la nostra privacitat. D’aquesta manera, només els integrants d’una conversa en podran llegir els seus missatges.”

 

Fa uns quants mesos, el WhatsApp ens va començar a avisar que tots els missatges, imatges, arxius, etc. que enviéssim estarien encriptats d’extrem a extrem. Això es coneix com l’End-to-End encryption, un tipus d’encriptació per a protegir les teves dades i evitar que caiguin en les mans equivocades. De primeres sembla fàcil, però saps exactament en què consisteix això?

Abans de la implementació de l’encriptació d’extrem a extrem, i en les aplicacions que encara no l’han adoptat, els missatges surten xifrats del mòbil, es desxifren als servidors de l’aplicació i tornen a sortir xifrats fins que arriben al receptor. Aquest sistema té un greu problema: els propietaris de l’aplicació poden llegir els teus missatges o permetre que les autoritats les llegeixin. Fins i tot, si algú hackeja aquell servidor, podrà accedir a ells.

Amb l’End-to-end encryption se soluciona aquest problema, ja que els missatges viatgen xifrats d’emissor a receptor i no hi ha cap punt intermedi on es desxifrin posant en perill la nostra privacitat. D’aquesta manera, només els integrants d’una conversa en podran llegir els seus missatges.

Avui en dia ja són moltes les aplicacions que utilitzen aquest tipus d’encriptació, com el WhatsApp, el Facebook Messenger o el Telegram.