La realitat augmentada (RA) com el seu nom indica és la capacitat de dotar de més informació la realitat a través d’un dispositiu. És fàcil confondre-ho amb realitat virtual (RV), a causa de la semblança dels noms, però són dues maneres d’utilitzar la tecnologia completament diferents: mentre la primera participa del món físic i l’enriqueix, la segona es tracta d’un ecosistema aliè al món físic creat per l’home.

La RA actua mitjançant la interpretació del món físic, a través de la tecnologia que incorpori el dispositiu: cal que tingui sistema GPS de localització (recordem que necessita el món físic per afegir-hi la informació), càmera digital (per poder captar la imatge que hi ha un indret), giroscopis (per saber en quina inclinació es troba el dispositiu), pantalla (per poder disposar la informació i transmetre’ns-la), entre d’altres. Evidentment, també cal una CPU de gran capacitat i RAM, totes aquestes capacitats les té la majoria d’smartphones moderns, per això són l’eina més estesa per utilitzar la realitat virtual.

Altres objectes que estan aproximant-s’hi són alguns wearbles com per exemples les Google Glass. La RA no és una tecnologia nova, però sí que en pocs anys ha experimentat un gran augment tan pel que fa a d’aplicacions com d’avenços tècnics.

A continuació un mostrem alguns dels exemples ue utilitzen AR

JOCS

1 – Pokémon GO
L’aplicació més nova de pokémon de realitat augmentada.

2 – Koski
Amb un iPad podem veure com figures surten de forats i s’enfilen en el món que creem.

VIATGES/TURISME

3 – Google Traductor
Posant el mòbil a sobre un cartell, Google te’l tradueix a l’instant.

4 – Transport Metropolità de Barcelona
Podem veure cartells per saber quan trigarà el pròxim bus i les incidències que puguin haver-hi.

5 – Casa Batlló
Poder veure la casa Batlló com era durant el segle passat, així com els elements onírics que van inspirar a Antoni Gaudí.

WEARBLES
Com hem dit, el dispositiu més estès i el que té pinta de triomfar més aviat és l’smartphone pel que fa a la RA, no obstant això hi ha més dispositiu com:

6 – Les ulles Google Glass 
Tenen vàries aplicacions, des de tot que podem fer amb qualsevol app de RA, passant per assessorar un metge mentre opera, fer tasques com enviar mails, veure fotos o posar música.

DECORACIÓ

7 – Ikea realitat augmentada 2013
Poder visualitzar com quedarà un moble o una paret pintada abans era cosa d’imaginació ara ho podem visualitzar!

MEDICINA

8 – Phobious 
Aquesta app permet enfrontar-se al pacient a algunes fòbies. Tot i que ara l’empresa que feia l’app s’ha passat a la realitat virtual, és una appa molt interessant.