T’imagines viure limitat per una puntuació social baixa? Tal com passa en el primer capítol de la tercera temporada de la sèrie britànica Black Mirror, els ciutadans xinesos seran avaluats i puntuats constantment en funció de les seves accions. Es tracta d’una iniciativa del govern xinès dissenyada per tenir la societat controlada i classificada entre ciutadans “bons” i “dolents”.

Afectarà des de l’àmbit financer fins al personal

El pròxim 1 de maig es posarà en marxa un programa de “crèdit social” obligatori, com un carnet cívic per punts, aprovat fa quatre anys enrere pel règim. De fet, la paraula “crèdit” en xinès – xinyong (信用) – és un dels princípis bàsics de l’ética tradicional confunciana que indica l’honestedat i fiabilitat d’una persona. D’aquesta manera, aquest sistema valorarà els ciutadans en funció del seu comportament dins de la societat. Aquells que hagin comès alguna falta administrativa o econòmica, les dues variables principals que tindrà en compte l’algoritme que avaluarà els ciutadans, no podran per exemple, reservar bitllets d’avió ni de tren d’alta velocitat durant un any. Passat aquest període, el govern estudiarà el cas i decidirà si cal ampliar, o es perdona la sanció. L’objectiu d’aquesta iniciativa, segons l’Estat, és “beneficiar a qui sigui de confiança i restringir els moviments i les operacions aquells que no ho siguin”. Té previst implementar-se al 100% el 2020 i s’anirà sofisticant a mesura que afegeixin més variables. La conducta en espais públics, l’existència d’antecedents i multes o el comportament dins de les xarxes socials, són alguns exemples de possibles aspectes que tindrà en compte el sistema.

credit social xines
Black Mirror capítol 1 temporda 3: Nosedive

 

Vigilats les 24 hores

Per a cada un dels 1.300 milions d’habitants del gegant asiàtic existeixen aproximadament 170 milions de càmeres de vigilància equipades amb tecnologia de reconeixement facial. D’aquí a la implementació total del sistema, pretenen multiplicar la seva xifra per poder detectar totes aquelles infraccions ocasionades a la via pública.

Grans repercussions més enllà del mateix individu

Tenir una bona puntuació dóna als ciutadans una sèrie de beneficis que poden facilitar molt la vida com visats, descomptes en el transport públic, entre altres. Però per contra, els que tenen una puntuació de confiança baixa, les conseqüències podran tenir afectacions molt greus. Des de l’escola on poden anar els seus fills, els tipus de feina que poden optar o fins i tot, el tipus de préstec hipotecari que poden obtenir, seran algunes de les consqüències de trobar-se a la llista negra del govern. És a dir, les transgressions d’un sol individu impactaran de manera directa o indirecta als seus fills o néts durant dècades.