Avui en dia pràcticament tothom coneix i fa ús d’aplicacions de missatgeria instantània com Whatsapp. La sobtada aparició d’aquestes aplicacions van desplaçar ràpidament als SMS a un pla secundari, i van reemplaçar completament els MMS (Multimedia Messaging Service), que mai van acabar d’arrancar del tot.

 

Ara com ara, hi ha tres aplicacions que dominen el mercat de la missatgeria: WhatsApp amb 1.500 milions d’usuaris mensuals a escala global, WeChat amb més de 900 milions d’usuaris registrats, principalment a la Xina, i LINE amb més de 700 milions d’usuaris, majoritàriament d’altres països asiàtics com el Japó, Taiwan o Tailàndia.

 

Durant els últims mesos s’està sentint molt a parlar d’una altra aplicació de missatgeria instantània, Telegram. Telegram va néixer l’agost del 2013, quan va ser presentada com l’aplicació de missatgeria més segura a nivell de xifrats. Ha sigut últimament però que l’aplicació ha començat a guanyar impuls, especialment com a mitjà de difusió per moviments socials.

 

Quins són els motius darrere d’aquest fenomen? Què fa especial a Telegram davant d’altres aplicacions com Whatsapp? A continuació us ho expliquem!

 

  • No s’ha de sincronitzar amb un número de telèfon. A diferència de Whatsapp, per utilitzar Telegram no cal sincronitzar el nostre usuari amb un número mòbil. Amb Whatsapp hem de tenir el número de telèfon d’una persona per poder iniciar una conversa, per tant limita la possibilitat de conèixer a nova gent. A Telegram això no és necessari, i a més, protegeix la nostra privacitat perquè no hem de facilitar el nostre número de telèfon a desconeguts.

 

  • Grups “sense límits”. A Whatsapp existeix una limitació de 256 persones en un mateix grup. A Telegram aquest límit són 200.000 persones, pràcticament podríem dir que és il·limitat. Cal dir però, que els grups amb un gran nombre d’usuaris són cada cop menys utilitzats, doncs és complicat llegir tants missatges i són molt difícils de moderar.

 

  • Canals. Els canals són l’alternativa als grups que ofereix Telegram, i un dels principals factors del fet que aquesta aplicació estigui guanyant impuls. Els canals bàsicament són grups amb un nombre il·limitat de membres, però que només permeten participar als pocs usuaris que tinguin permisos per fer-ho. Es podria dir que són un feed des del qual podem rebre notícies i actualitzacions dels temes que ens interessen. Aquesta funció ha convertit l’aplicació molt popular entre dirigents de moviments socials i activistes polítics, ja que permeten difondre informació i pròxims moviments a les seves bases.

 

Quina aplicació és millor doncs, Telegram o Whatsapp? Finalment això dependrà de les necessitats de cadascú.

 

Telegram sembla haver trobat el seu nínxol pel que fa l’ús de grups massius o canals de difusió d’informació. Per contra, si fem un ús normal de les aplicacions missatgeria, Whatsapp, amb una base d’usuaris molt major, segueix sent la millor opció, ja que ens permet connectar amb més gent.