En ple segle XXI, Internet difícilment és una novetat. Porta convivint amb nosaltres des de fa dècades, i fins i tot hi ha generacions senceres que han crescut juntament amb l’Internet.

El que molta gent no sap és que l’Internet no és global per se: cada país pot bloquejar l’accés a les pàgines web que cregui convenients mitjançant els proveïdors d’Internet. Alguns dels països amb més censura digital són Iran, Arabia Saudí o Corea del Nord. Però sense dubte, l’estat que ens ve a la memòria quan es parla de censura a Internet és la Xina.

Si anem a fer turisme a la Xina, de seguida ens adonarem que no podem accedir a la majoria de serveis que més fem servir habitualment com WhatsApp, Facebook o Google. Us podeu imaginar una xarxa sense aquests serveis? Els més de mil milions de xinesos i xineses utilitzen Internet, sí, però un Internet totalment diferent al nostre.

Serveis als que no podem accedir des de la Xina

A continuació us desglossarem els serveis més populars que, entre d’altres, no podrien ser accedits des de la Xina:

  • Google, Youtube, Maps: La gran majoria dels serveis de Google estan bloquejats. El fet que no podem accedir a un cercador és molt rellevant, ja que tampoc podrem accedir a milers d’altres pàgines (encara que no estiguin bloquejades) si no coneixem la seva direcció URL.
  • Wikipedia: L’enciclopèdia lliure està censurada. Només podrem accedir a la versió xinesa.
  • Netflix: No podrem gaudir dels continguts audiovisuals que ens ofereix aquesta empresa nordamericana.
  • Facebook i Instagram: Les xarxes socials del grup Facebook són inaccessibles des de la Xina.
  • WhatsApp: El servei de missatgeria WhatsApp tampoc serà funcional des del país asiàtic.
  • Twitter: No podrem piular des de la Xina.
  • Reddit: Tampoc podrem entrar a la “portada de l’Internet”, la popular xarxa social americana.
  • BBC, The New York Times, Daily Mail…: L’accès als diaris i mitjans de comunicació més coneguts a nivell mundial també estarà limitat.

 

Alternatives que usen els usuaris xinesos

El bloqueig d’aquests serveis crea un buit gegant a la xarxa xinesa. És per això que les empreses locals no van trigar en emplenar aquest nínxol, en un mercat que inclou més de mil milions de persones.

La plataforma Weibo, per exemple, és l’equivalent a Twitter. Però compta amb el doble d’usuaris que Twitter!  Moltes figures públiques i empreses internacionals han decidit tenir presència en aquesta xarxa social amb la finalitat d’arribar millor als usuaris xinesos. Renren és l’equivalent a Facebook i compta amb 150 milions d’usuaris registrats. WeChat és el servei de missatgeria instantània preferit de la Xina, amb més de 889 milions d’usuaris actius al mes! Pel que fa a les alternatives a Google, Baidu és el cercador més important de la Xina i Youku és l’equivalent a Youtube, una plataforma per pujar i compartir vídeos.

Es podria dir que estem davant d’un Internet paral·lel que fan servir a diari més de mil milions d’usuaris. Si teniu pensat visitar la Xina, heu de tenir en compte aquests factors abans de viatjar-hi, per tal de poder preparar alternatives per comunicar-se amb familiars o amics i accedir a altres serveis que considerem essencials.