Si parem en sec i retrocedim un any en el temps, veurem que tant el nostre dia a dia com els nostres costums i rutines ja no són les que eren. El brot del coronavirus ha suposat un abans i un després en les nostres vides, i ha modificat procediments tan essencials com és la nostra manera de treballar. El març del 2020 gran part dels treballadors es van veure obligats a deixar les oficines, i per tal de mantenir l’activitat productiva, van haver d’adaptar-se a les circumstàncies i donar pas a una forma de treball que fins avui dia no era tan comuna.
És així com el nombre de persones que teletreballen s’ha duplicat en tan sols un any. Avui dia a l’estat espanyol hi ha gairebé tres milions d’empleats que treballen de forma remota, 1,2 milions més que fa un any, i no es preveu que aquesta xifra deixi de créixer. Tot i això, els espanyols tot just ens estem iniciant en aquest aspecte, a països com Suècia i Holanda, el treball a distància representa un 40.9% i un 40.1% respectivament, molt per sobre del 14.7% de teletreballadors que hi ha a Espanya.
D’aquesta manera, el treball a distància ha suposat per a molts de nosaltres una revolució, no només pel fet d’haver-nos d’adaptar a un altre tipus d’entorn, sinó també per la sèrie de reptes que aquest ha provocat. Entre ells, el d’adquirir un equipament informàtic bàsic i uns accessoris per a treballar de la manera més còmode possible. A continuació us presentem 6 eines que necessites per fer del teletreball més pràctic i eficient.
Slack
Es tracta d’una eina de comunicació ideal per a empreses amb treballadors que necessiten comunicar-se entre ells i funciona com un híbrid entre un servei de missatgeria instantània i un servidor tradicional de correu electrònic. A més a més, la plataforma ofereix un espai de col·laboració organitzat per canals on hi ha molta més transparència i accessibilitat, i on s’hi poden compartir documents i realitzar trucades amb la resta de treballadors.
Trello
Trello és un programari d’administració de projectes en el qual pots crear diferents taulers i afegir-hi llistes amb les tasques que hagis de realitzar. Aquestes llistes les pots diferenciar segons dies, dates concretes o àmbits, segons més t’interessi. Es tracta d’una plataforma intuïtiva i fàcil d’utilitzar, i permet que l’equip de treball estigui al corrent del progrés dels projectes.
Zoom
Zoom és un programa de videotelefonia remota que combina videoconferència, reunions en línia, xat i col·laboració mòbil. És una eina essencial per a equips petits, mitjans i grans que volen mantenir-se en contacte i continuar els seus fluxos de treball diaris amb la mínima interrupció. A més, es pot compartir pantalla amb la resta de participants i gravar les reunions.
Eines de Google
Google ofereix un ampli ventall d’eines que poden ser de gran utilitat en l’àmbit del teletreball. Google Drive, Google Docs, Google Slides, Google Sheets… tot són eines que permeten crear documents que s’emmagatzemen al núvol, que poden ser editats en línia per diverses persones alhora, ser compartits amb altres usuaris i ser descarregats a qualsevol dispositiu.
Asana
Asana és una eina web i aplicació mòbil que ajuda tant a particulars com a equips de treball a coordinar, fer seguiment, i gestionar la seva feina. Els equips poden compartir, planificar, organitzar, i seguir el progrés de les tasques en què cada membre està treballant i així optimitzar les hores de treball i els resultats obtinguts.
Clockify
Finalment, trobem Clockify. Es tracta d’una eina que ajuda a donar-li seguiment al temps invertit a dur a terme una determinada tasca i un projecte en conjunt. És molt senzill d’utilitzar, quan comences a treballar, escrius la tasca en la qual et trobes i inicies el temporitzador, i en finalitzar-la l’apagues. De totes maneres, si prefereixes no dependre del temporitzador, també pots afegir les hores invertides de manera manual.