Un cop més ens toca parlar d’un cas de ciberatac. Aquest cop l’afectat ha estat una institució pública: l’Ajuntament de Rialp (Pallars Sobirà) va patir un atac informàtic que va bloquejar el seu servidor i va deixar inutilitzables tots els arxius que tenien emmagatzemats als seus ordinadors i sistemes informàtics, a més de deixar inoperatius tots els recursos en xarxa als quals tenien accés.

Aquest ciberatac s’ha produït com una gran part dels que es produeixen actualment: van rebre un correu electrònic per part d’un anònim en el qual parlaven d’una suposada factura emesa a l’Ajuntament. Un cop s’obria el document, apareixia un missatge a la pantalla en el que s’exigia un rescat a canvi de recuperar els arxius, que prèviament han estat encriptats.

S’ha de vigilar molt amb els correus que contenen arxius adjunts, ja que molts antivirus no són capaços de detectar el virus al considerar que és una acció feta per l’usuari i per tant es posa l’objectiu a les mans dels hackers.

La ciberseguretat, doncs, està més a l’ordre del dia que mai, ja que amb notícies com aquesta ha quedat patent que qualsevol empresa, organització, institució o persona pot ser l’objectiu d’un ciberatac. Fins i tot, aquells que sembla que mai haurien de patir-lo, com un Ajuntament d’un poble de poc més de 600 habitants com Rialp.