Neix el clúster TIC-Turisme, una entitat impulsada pel Departament d’Empresa i Treball per mitjà d’ACCIÓ i la Direcció General de Turisme, per millorar la competitivitat de les empreses del sector, potenciar-ne la internacionalització, la captació de talent i accelerar la incorporació de noves tecnologies, així com convertir Catalunya en un referent en tecnologia turística.
Sorgeix amb l’objectiu d’agrupar empreses amb models de negoci híbrids entre tecnologia i turisme, dirigides a altres empreses o al consumidor final, juntament amb agents de l’ecosistema tecnològic i de coneixement, com universitats i centres tecnològics.
Dinamitzar el sector turístic català
Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.
El sector TIC turisme està format per 371 empreses a Catalunya, la majoria de les quals són pimes (76%), que ocupen 9.100 treballadors i facturen més 1.000 milions d’euros. Aquestes empreses es dediquen a la tecnologia de viatges, la consultoria, la gestió de reserves i connectivitat o el software de gestió d’establiments, entre d’altres.
En un moment de canvi i d’evolució tecnològica, l’objectiu del clúster és ser un element dinamitzador i un estímul pel conjunt d’empreses que formen el sector turístic català. Una indústria que durant els darrers anys ha experimentat una creixent digitalització dels seus serveis. De fet, tecnologies com el big data, la intel·ligència artificial o l’internet de les coses tenen cada vegada més presència entre les empreses.
Ha estat creat per 24 socis fundadors, els quals són Efimatica, Prestige Software, The Hotels Network, Voxel, Beroni, Amadeus, Vueling, CETT (Barcelona Shool of Tourism, Hospitality and Gastronomy de la UB), el Gremi d’Hotels de Barcelona, el CoE in Tourism Innovation d’Eurecat, GNA Hotel Solutions, SIRT, l’IQS (Institut Químic de Sarrià), Catalonia Hotels, The Net Revenue, Sekuenz, Persapia, James & Rita, Tourknife, Engisoft, Vivential Value, eMascaró, Diskover Catalonia i Viajes para ti.
Reptes i full de ruta
La constitució del clúster culmina tres anys de feina prèvia des del tret de sortida per a la seva formació realitzat l’any 2019. Des d’aleshores s’ha realitzat una anàlisi del sector per comprendre quina era la seva cadena de valor, identificar-ne els actors i determinar quins són els seus principals reptes estratègics.
Aquests reptes fan referència a qüestions com la incorporació de tecnologies innovadores al sector, així com la identificació de bones pràctiques internacionals o la captació de talent. D’altra banda, el nou clúster també es marca com a objectiu la generació de valor compartit creant un programa pilot per ajudar les empreses del sector a desenvolupar estratègies per crear valor econòmic, social i mediambiental.
Durant les tasques de preparació per a la creació del clúster, l’aparició de la pandèmia de la covid-19 ha resultat determinant atès el seu fort impacte en el turisme. Per aquest motiu, des de la iniciativa clúster s’han proposat diverses activitats per conèixer com les empreses s’estan adaptant a la nova situació i afavorir la connexió entre elles en un moment en el qual el sector turístic s’ha vist pràcticament aturat.
Tendències tecnològiques
La creació d’aquest nou clúster s’emmarca dins de la creixent digitalització del turisme amb la introducció de noves tecnologies que permeten més personalització i segmentació dels serveis; l’auge del turisme responsable i una major conscienciació dels viatgers cap a la sostenibilitat o el valor creixent del turista com a prescriptor.
En aquest sentit, la nova entitat treballarà per incorporar al sector tecnologies emergents com el big data, que cada cop tenen més projecció al sector i faciliten la predicció del comportament del consumidor i, així, una major personalització dels serveis. La intel·ligència artificial, per la seva banda, millora l’atenció i el servei al client a través de solucions com el reconeixement facial o les ordres de veu. Al seu torn, l’IoT o la realitat virtual i augmentada fomenten una major dinamització i diversificació de l’experiència del viatger facilitant-li la interacció amb l’entorn. Pel que fa al blockchain i la ciberseguretat, aquestes tecnologies faciliten la gestió i emmagatzematge de grans volums de dades.
Contacta amb el nostre equip per rebre més informació, estarem encantats d’ajudar-te i ampliar aquesta informació o una d’altra relacionada amb la nostra empresa.