Els Fake Roamers són aquells usuaris que utilitzen una tarifa de mòbil d’un país diferent al que habiten. És a dir: si detecten que a Anglaterra hi ha una tarifa que li interessa, la contracten i la consumeixen des d’Espanya com si estiguéssin de viatge.

El passat 15 de juny ens vam despedir del roaming i dels recàrrecs abusius per trucar o navegar pel mòbil a l’estranger, almenys a la Unió Europea. Aquesta mesura històrica marca un abans i un després al món de la telefonia, de la tecnologia i del turisme, però com tot, també te una part fosca que es materialitza en els Fake Roamers.

Tot i que aquesta pràctica encara no ha estat declarada il·legal, i tot apunta a que en un futur ho serà, res impedeix que una operadora francesa capti clients d’Espanya oferint preus més barats que els del mercat espanyol, ja que serien les xarxes espanyoles les que oferirien el servei i tindria un cost zero per l’operadora de França.

Per evitar-ho, la Unió Europea ha establert una sanció per als usuaris que facin un ús abusiu de les xarxes d’altres països: les operadores podran detectar si un usuari utilitza més la xarxa estrangera que la pròpia i es pot sancionar amb tarifes ja estipulades per la pròpia UE.