La xarxa està plena d’imatges que es poden obtenir de manera ràpida i senzilla, però no sempre és possible usar-les de manera legal. En moltes ocasions estan protegides pels seus autors, amb la qual cosa la seva distribució o ús comercial ha de comptar amb el seu consentiment.

Qui protegeix les imatges?
La Llei de Propietat Intel·lectual de 1996 estableix que, per posar una imatge a la disposició dels usuaris, és necessari comptar amb el consentiment explícit de l’autor. És una manera de protegir als creadors i garantir que els seus continguts (encara que es tracti de meres fotografies) s’usen de la manera en què ells desitgen.

Per tant, si vols usar una imatge en el teu blog o en les teves xarxes socials, és imprescindible que comptis amb el consentiment de la persona que l’ha realitzat. És a dir, necessites comptar amb una llicència.

Què és una llicència?
Una llicència és el conjunt de normes sota les quals l’autor autoritza la forma i l’ús de la seva obra. És una prova dels drets legals que es tenen respecte a una obra. Existeixen un gran nombre de llicències, però les dues més comunes són les següents:

Creative Commons (CC)
Són llicències que compten amb cobertura legal internacional. En elles es defineixen quatre paràmetres (reconeixement, ús no comercial, sense obres derivades i compartir igual) en diferents combinacions segons els interessos de l’autor.

Copyleft
Es tracta d’una autorització per a la modificació i distribució de l’obra que obliga a donar-li a la nova creació els mateixos drets que tenia l’original. És una cosa molt comuna en el programari lliure.

Ara ja coneixes els tipus de llicències i pots saber com tractar les diferents fotografies. La millor manera de no cometre errors a l’hora d’usar imatges és acudir a un banc d’imatges on es troben classificades en funció de les diferents llicències.