El mode incògnit és una eina que et permet navegar per internet amb privacitat. O això diuen. Si bé és cert que el mode incògnit existeix des de fa més d’una dècada (va ser implementat per primer cop en el navegador Safari el 2005) és durant els últims anys que està guanyant popularitat el seu ús.
Tot i no ser una eina nova, segueix havent-hi moltes idees equivocades respecte als beneficis que ofereix. Els navegadors saben perfectament quin és el nostre comportament a les xarxes, tant si estem en mode incògnit o no: saben què comprem, quines pàgines visitem o quins vídeos mirem.
Els principals avantatges del mode incògnit són dues.  Primerament, el navegador automàticament deixa d’emmagatzemar l’historial de cerca o contrasenyes en el nostre ordinador. Això ens permet amagar la nostra activitat d’altres usuaris que facin ús d’aquest ordinador, però en cap cas del navegador o l’empresa que el gestiona. En segon lloc, el navegador no utilitzarà les cookies que tenia prèviament emmagatzemades. Les cookies o galetes, són petits paquets d’informació amb el qual les pàgines web etiqueten als nostres navegadors. Són utilitzades principalment per segmentar als usuaris i oferir publicitat dirigida cap a les persones més adients.
Encara que fem ús del mode incògnit, les pàgines web seguiran emmagatzemant dades de nosaltres: quines pàgines visitem, on venim, el nostre lloc de treball, la marca del nostre ordinador, entre d’altres.
Això pot arribar a sonar aterridor i donar la idea que ens estan espiant; la realitat és que això és un procés automatitzat dut a terme per algoritmes i programes informàtics. Per a les pàgines web som simplement dades o tendències a estudiar, de la mateixa manera que ho seríem en una enquesta d’opinió política.
Tot i saber això, si ets una persona que valora la teva privacitat, aquí tens uns consells que et poden servir per minimitzar la teva petjada digital.

  • Acceptar que si utilitzem internet, estem renunciant fins a cert punt la privacitat total i completa de les nostres accions.
  • Comprovar la configuració de privacitat del teu navegador i xarxes socials.
  • Evitar connectar-se a xarxes públiques.
  • Visitar pàgines protegides amb certificats d’encriptació vàlids (icona del cadenat).
  • Finalment, es pot usar un Virtual Private Network o  VPN per emmascarar la nostra activitat al màxim.