Què és Next Generation EU?
Per pal·liar els danys econòmics i socials originats per la pandèmia de la Covid-19, els dirigents de la Unió Europea han posat en marxa un pla de recuperació amb una dotació de 750.000 milions d’euros anomenat Next Generation EU. La seva finalitat és liderar el camí cap a la sortida de la crisi i establir les bases per a una Europa més ecològica, més digital, més resilient i més ben adaptada als reptes actuals i futurs.
Els dos instruments financers de més volum de Next Generation EU són el Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR), el qual constitueix el nucli del Fons de Recuperació i està dotat amb 672.500 milions d’euros. Té l’objectiu de donar suport a la inversió i les reformes als Estats Membres per aconseguir una recuperació sostenible i resilient, alhora que es promouen les prioritats ecològiques i digitals de la UE.
A través d’aquest mecanisme Espanya accedirà a un total de 140.000 milions d’euros, repartits entre subvencions (72.700 milions) i préstecs (67.300 milions). Aquests fons es tramitaran a través dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), i es podran rebre fins al 2026. Es tracta d’una aportació de diners sense precedents, que suposa un gran impuls tant per al sector públic com per a les empreses.
L’assignació a cadascun dels països s’ha calculat a partir d’indicadors demogràfics, del PIB per càpita, la taxa d’atur mitjana dels darrers 5 anys i la caiguda econòmica com a conseqüència de la pandèmia. Els fons del MRR es concedeixen en dos trams: un 70% sobre indicadors anteriors a l’emergència sanitària i el 30% restant que es decidirà el 2022 en funció de l’evolució econòmica entre el 2020 i el 2021.
El segon instrument és el Fons REACT-EU, que està dotat amb 47.500 milions d’euros. Els fons de REACT-EU operen com a fons estructurals, però amb més flexibilitat i agilitat en la seva execució; promourà la recuperació ecològica, digital i resilient de l’economia. Next Generation EU també aportarà fons addicionals a altres programes o fons europeus, com ara Horitzó 2020, Invest EU, el Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER) o el Fons de Transició Justa (FTJ).
Espanya: El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
Cada Estat ha elaborat un Pla Nacional per aplicar els fons que li corresponen. El Govern espanyol ha elaborat el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència sobre quatre eixos transversals: la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió territorial i social, i la igualtat de gènere. Aquest va ser aprovat pel Consell d’Afers Econòmics i Financers de la UE (ECOFIN), el 13 de juliol del 2021.
És un full de ruta clar que inclou inversions i un ampli conjunt de reformes estructurals que responen a les recomanacions específiques de les institucions europees i als mateixos diagnòstics realitzats per institucions i agents socials i de la societat civil espanyols recollits entre altres vies a través de Conferències Sectorials, grups de diàleg social i manifestacions d’interès.
Al voltant dels quatre eixos transversals que articulen el pla, aquest s’estructura al voltant de deu polítiques palanca que integren 30 components o línies d’acció, tant de tipus regulador com d’impuls a la inversió. Encara que la majoria tenen caràcter horitzontal, per al conjunt de l’economia, alguns estan específicament dirigits a impulsar la modernització de sectors tractors, com el comerç, el turisme, l’agroalimentari, la salut, l’automoció o les administracions públiques mateixes.
Com et podem ajudar?
El segon eix del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència fixa el full de ruta per accelerar una transició digital humanista i inclusiva a Espanya, a través d’inversions i reformes que potenciïn les infraestructures, competències i tecnologies necessàries per a una economia i una societat digital .
A Efimatica comptem amb professionals especialitzats en diferents àrees de la tecnologia i serveis de la informació per poder atendre qualsevol necessitat tecnològica. Ajudem i assessorem les empreses en la seva transformació digital oferint serveis de suport i Help Desk; tecnologia turística; xarxes i wifi; motors de reserva directa; Carta Digital per a restaurants; projectes web i solucions de ciberseguretat, entre molts d’altres.
Som conscients que les necessitats tecnològiques són diferents a cada empresa. La nostra llarga trajectòria treballant per a tot tipus d’empreses i de sectors diferents ens aporta el coneixement necessari per poder dissenyar solucions a mida perquè amb una relació qualitat-preu òptima la tecnologia aporti el màxim valor a les empreses.
En cas de necessitar assessorament per saber com aprofitar aquesta oportunitat, no dubtis a contactar amb el nostre equip d’Efimatica, estarem encantats d’ajudar-te i ampliar aquesta informació o una altra relacionada amb els nostres productes i serveis.