Si escrius a Google imatges la paraula “idiot” ara mateix, trobaràs imatges del president Donald Trump. Els activistes en línia, en protesta per les polítiques de Trump pel que fa als immigrants no autoritzats i els membres de la comunitat LGBT, entre d’altres, estan empenyent els retrats del president al cim manipulant l’algoritme de classificació del motor de cerca, com va informar per primera vegada The Guardian a principis de la setmana passada.

L’associació entre Trump i la paraula “idiota” s’ha donat gràcies a l’elecció per part dels manifestants londinencs de la cançó de Green Day “American Idiot” durant la visita del president a Anglaterra que van fer que es convertís en el número 1 de les llistes. La qual cosa va fer que les imatges relacionades amb la cançó pugessin a Google Imatges. La campanya va continuar associant el terme “idiot” a fotografies de Donald Trump el que va animar els algoritmes de cerca de Google a associar tots dos.

A aquest fenomen se l’anomena “Google Bombing”; i que hi hagi un terme que el defineix hauria donar-te una pista que no és un fet aïllat. Google no interfereix molt amb els seus resultats de recerca, i en el passat ha parlat obertament de la seva falta de supervisió directa. Això pot portar al fet que quedin imatges molt controvertides en línia, per a disgust de grups i minories. El 2004, quan van aparèixer imatges antisemites per al terme de cerca “jueu”, Google no va eliminar les imatges sinó que va mostrar anuncis al costat d’elles explicant com es van calcular els seus resultats de cerca. La classificació d’un lloc depèn de “milers de factors”, va explicar Google en un post públic que ara s’ha retirat (però que ha estat preservat per llibres i articles), el que significa que a vegades “les subtileses del llenguatge fan que apareguin anomalies que no es poden predir”.

Amb el recent descobriment que els activistes encara poden jugar amb el sistema, sembla que la cerca de Google segueix sent vulnerable a pràctiques com el vot massiu a Reddit i altres formes de promoció no orgànica, com publicar molts articles amb una paraula concreta associada a una imatge o a través de les xarxes socials. Els resultats no semblen durar molt de temps, però escriure sobre això en articles com aquest només serveix per reforçar l’associació per una mica més de temps.