Algunes tendències tecnològiques que marcaran el sector turístic aquest 2023

Com en la majoria d’esferes de la societat, la tecnologia és una part crucial de la indústria del turisme i els viatges, ja que ajuda a les empreses amb les operacions diàries i millora l’experiència del client. També, permet que el viatger estigui molt més informat i agafi un rol proactiu a l’organització del viatge, fent que el turista sigui molt més exigent, tingui poder de negociació i diverses opcions entre les quals escollir.

Per aquesta raó, per no deixar de ser competitius, és essencial que els hotels, les aerolínies, els restaurants i empreses del sector es mantinguin al dia i sàpiguen adaptar-se a les últimes tendències i novetats.

Els avantatges de la tecnologia turística

La tecnologia turística ofereix un gran nombre d’avantatges. En primer lloc, pot ajudar a les empreses a optimitzar els seus processos o fins i tot a automatitzar-ne alguns que tradicionalment requereixen una participació humana activa. Potencialment, això ajuda a una empresa a reduir els requisits de personal, reduir costos i augmentar la quantitat d’ingressos que generen, millorant així els resultats financers.

Així mateix, la tecnologia ajuda a les empreses a millorar la precisió i la comoditat, al mateix temps que contribueix a reduir o eliminar l’error humà. Això permet oferir una experiència de més qualitat, que farà que el client se senti més a gust, gaudeixi més de la seva estada, i a la llarga probablement es fidelitzi.

A més a més, molts viatgers ja aposten per destinacions turístiques intel·ligents, consolidades sobre una infraestructura tecnològica d’avantguarda, que contribueixin al desenvolupament sostenible i siguin accessibles per tothom. Per aquesta raó, adaptar els seus establiments turístics a aquest seguit d’innovacions i apostar per la tecnologia pot atraure a nous clients i convertir-se en una important oportunitat de negoci.

Les tendències tecnològiques que transformaran el turisme

A continuació, algunes tendències tecnològiques en el sector del turisme que cal tenir en compte.

  • El Big Data

L’aplicació del Big Data al turisme permet posar en rellevància determinades dades i convertir-les en informació útil per a les empreses del sector. Aquestes dades poden ser informació en temps real sobre els usuaris, els seus moviments, les seves preferències… en altres paraules, una radiografia completa del seu comportament.

Aquesta recollida d’informació i la seva posterior anàlisi pot beneficiar la presa de decisions per part de l’establiment turístic. Amb el Big Data, a més a més de poder optimitzar els subministraments, controlar millor la compra de productes i evitar despeses innecessàries, els hotels poden crear estratègies personalitzades que millorin l’experiència del viatger.

Gràcies a aquesta tecnologia, els negocis treballen amb informació més fiable, hi ha una millor gestió del feedback, ajuda en la predicció de la demanda i permet crear estratègies que impulsen la fidelització i la retenció.

  • L’Internet de les Coses (IoT)

L’IoT o Internet  de les Coses és una de les tecnologies que més importància està prenent en els darrers anys. De fet, el seu creixement és tan notable que el 2025 el nombre mundial de dispositius IoT augmentarà un 9% i arribarà als 27.000 milions de connexions. Aquesta tecnologia està totalment relacionada amb el Big Data i juntes aconsegueixen oferir excel·lents serveis als usuaris.

D’aquesta manera, a través de sensors dins de diferents objectes, com ara vehicles, portes i, fins i tot, papereres, és possible recollir informació sobre l’estat d’aquests per analitzar i millorar els serveis turístics. Per exemple, hi ha sensors que poden mesurar l’ocupació d’un restaurant o fins i tot alguns que activen o desactiven determinats llums en una habitació d’hotel seguint el moviment dels hostes.

  • El metavers

Els experts del sector tenen clar que metavers i turisme són dos conceptes que estaran fortament lligats en els propers anys, i ja hi ha hotels i marques que s’estan plantejant utilitzar aquesta tecnologia per oferir noves experiències i desenvolupar models de negoci alternatius.

Algunes destinacions i establiments turístics, de fet, volen aprofitar el metavers per fer que els clients tinguin una primera idea de com serà la seva experiència a la destinació real abans de conèixer-la físicament: quelcom semblant a un tour virtual, però que permet jugar amb la realitat.

D’altra banda, els viatges de negoci també en poden treure partit, complementant el desplaçament o fins i tot substituint-lo, cosa que permetrà estalviar costos sense que això impliqui un descens d’ingressos, ja que es mantindrien els contactes professionals dins aquest món virtual.

  • La intel·ligència artificial

La intel·ligència artificial és una tendència tecnològica que permet aportar solucions a la societat en general, però també té un gran potencial per a les empreses turístiques. Aquesta, obre tot un món d’oportunitats al voltant de la robòtica, chatbots, machine learning o deep learning, entre altres, permetent optimitzar processos, predir comportaments, tenir un millor coneixement del turista per millorar les seves experiències, optimitzar preus, etc.

La IA,per exemple, pot servir per adaptar la il·luminació, la temperatura i la música d’una habitació d’hotel sense que l’usuari ho sol·liciti. També és present a la seguretat d’aeroports, mitjançant els sistemes d’escaneig o reconeixement facial. O fins i tot a la guia per als viatgers, emprant sistemes que interpreten patrons.

A Efimatica creiem que les noves tecnologies són essencials per al rendiment del sector turístic i qualsevol eina pot ser útil per millorar i avançar. Si vols rebre més informació per saber com treure’n partit, posa’t en contacte amb nosaltres.

T’agradaria estar al dia de les darreres notícies?

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER AQUÍ